Elena Ballestero (DdB) A punt de complir-se quatre anys de l'aprovació del Decret llei de mesures urgents de 2007, que va permetre desclassificar la urbanització de cala Carbó, a Pollença, l'amenaça de l'urbanisme extrem torna a planar sobre la cala. Qualificada com a sòl urbà i amb un pla parcial aprovat el 1962, era prevista la construcció de cinquanta xalets d'alt standing a la muntanya.
La notícia que el Consell i el Govern estudien ara la possibilitat de reclassificar aquesta i altres zones urbanes protegides en el seu moment (també la urbanització del Vilà a Pollença) per permetre-hi l'edificació i estalviar-se indemnitzacions milionàries ha despertat la preocupació dels diferents col·lectius i partits polítics que durant gairebé vint anys han lluitat per la protecció d'una de les àrees més sensibles del municipi des del punt de vista paisatgístic. Fins i tot s'arribà a crear el 2007 una plataforma ciutatana que, amb el nom de "Cala Carbó no té preu", inicià una recollida de signatures demanant la desclassificació de la zona urbana.
El PSM ha estat el primer a reaccionar davant una possible reclassificació. Per això, ha demanat a l'equip de govern municipal (PP-Lliga) "que siguin ferms davant l'Executiu balear i que no consentin ni col·laborin en la destrucció dels espais naturals protegits". El batle de Pollença, Bartomeu Cifre Ochogavía (PP), va explicar ahir que no "m'ha sorprès la notícia de la possible requalificació de cala Carbó i del Vilà, perquè em consta que el Govern treballa en mesures d'aquest tipus". Cifre Ochogavía afegí que "és, per aquest motiu, perquè sabia que es plantejaven mesures similars, que com a batle he exigit una solució que permeti desenvolupar la urbanització de la zona baixa del Vilà, desclassificada de manera encoberta el 2008, ja que el Govern va incloure en la desclassificació de la part alta de la urbanització una zona verda imprescindible per desenvolupar la urbanització de la part baixa".
Respecte de cala Carbó, Cifre Ochogavía entén que, si l'Executiu reclassifica cala Carbó, "és una cosa que excedeix les competències municipals i podem fer-hi poca cosa per evitar-hi la urbanització, perquè l'Ajuntament mai no podria fer front al pagament d'indemnitzacions per una desclassificació". Malena Estrany (Lliga), sòcia de govern del PP, demanà ahir, després d'assabentar-se de la notícia, que "tornem a estar tots units per lluitar contra la reclassificació, atès que no podem ferr cap passa enrere de la protecció del nostre paisatge, que és el principal actiu que tenim".
El debat sobre la necessitat de protegir cala Carbó ja fa vint anys que dura. Durant tot aquest temps, hi ha hagut dues suspensions cautelars de llicències d'obra i s'han estudiat tot tipus de mesures per impedir el desenvolupament complet de la urbanització. De fet, cala Carbó formava part d'una de les Àrees de Reconversió Territorial excloses del Pla Territorial de Mallorca durant la legislatura passada. El text del Pla Territorial preveia inicialment traslladar l'edificabilitat prevista a cala Carbó a la urbanització de l'Ullal, on s'augmentava la intensitat dels solars, que actualment es consideren sòl rústic amb alt risc d'inundacions.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada