22 d’oct. 2012

Una carta d'un veí del Moll


Varem rebre al nostre mail una carta d'un veí d'eu Moll expressant la seva queixa per com van certes coses al Moll. No ens queda més remei que donar-li la raó. Es tenen bones idees que tenen arrancada de cavall i arribada d'ase. Fa mesos ja li varem expressar al regidor de serveis que al voltant del pati Miquel Capllonch es reunia un grup de xicots a fumar porros davant els més menuts, a més de copar les cistelles de bàsquet en detriment dels més joves.
Es tracta d'una imatge decadent i gens instructora pels més menuts. I l'actuació de la policia municipal sembla una mica feble amb aquest problema.
A continuació la carta que mostra la indignació d'aquest veí. (No reflectim el seu nom perquè no tenim el seu permís):
Vos vaig enviar una opinió al respecte del programa que permet tenir obert els capvespres el pati de l'escola Miquel Capllonc. La meva impressió, que coincidia amb la de molts del veinats, era francament possitiva a les hores. Ara ja no n'estic tant segur. En un exemple més de com la deixadesa en la gestió de part de la majoria dels polítics acaba en les bones idees, el pati de l'escola segueix estant obert els capvespres. Això que és bò, esdevé una mala idea quan per no fer les coses com toca (posar un monitor o un vigilant) la cosa va malament. El fet de no haver-hi vigilància implica que hi entra gents que no hi hauri de entrar. N'hi ha que hi entren en cans, i ja se sap acaben fent-hi les merdes. N'hi ha que hi fumen. Si hi van nins petits han de petir aquests inconvenient. Llavors no hi van. És cert que s'obliga al conserge de l'escola d'adults a passar-hi cada hora. Ho fa. però no pot romandre-hi. La policia municipal? ja sabeu com es vigila en el Moll ( no hi ha prou efectius i els que hi ha ...).
Una altra bona idea que morirà segurament: tancar el transit per davant el centre cultural Miquel Capllonc. Si no es vigila que els cotxes es saltin el piló, no serveix de res. Al pati de l'ara centre cultural Miquel Capllonch hi ha molts d'usuaris. Ha estat una gran idea, però qui vigila que no hi apareixin grandolassos que arreconen els més petits? On hi ha les indicacions de quines zones i quines coses són per determinades edats? Qui avisa que en el lloc no es pot fumar? No hi ha ni el m-es mínim cartell explicant això: quq no es pot fumar al recinte, que tal o qqual zona són per aquestes edats,... sent enveja de l'Ajuntament d'Alcúdia. Allà si que hi ha aquestes indicacions al parcs infantils, res de "per a nins de totes les edats" quina concreció és això? un adolescent de 17 anys és un nin o no? Qui els diu als pares incomplidors que no s'ha d'embrutar la zona de jocs? que no s'han de tirar les llosques al terra? que no es tiren lew closques de pipes fora de les papereres?
Aquestes són queixes que faig en veu alta, no per criticar ningú, ans bé perquè si algú m'escolta hi pot fer alguna cosa hi posi remei. Ja sabeu que els polítics tenen coses més importants que fer i no poden parar esment a cosetes tant petites i insignificants. A veure si algú m'escolta i pot fer-hi res. Segurament moltes mamas i papas que anam amb els fills les tardes a una o l'altra banda podem gaudir de les coses ben fetes, i el que és més important: que els nostres xics i xiques no hagin de veure i/o patir les mal fetes.



Haurem de tornar a ficar tanques per filtrar la gent que hi entra?

12 comentaris:

  1. Anònim22.10.12

    N'estic totalment d'acord. A part de com està de mal vigilat, i la gent no respecta res, pens que no haurien de deixar entrar a les males influències o "xusma", inclús del poble, ja que només fan coses dolentes, roben, fumen sustàncies il·Legals, etc...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hi ha coses que no es poden consentir, i que una desena de grandolarros es fumin els porros davant els més joves sense cap conseqüència i a més copin les cistelles pensam que s'hauria de posar solució. No només els porros, sino que a la llei antitabac aprovada no es pot fumar (res) a zones escolars i esportives.
      Tot i això, pensavem que quan se'ns va prometre un parc infantil seria algo més lluït, més gran i original, però com sempre, un altre parxe pel Moll, perquè callem. Hi havia l'oportunitat de fer algo realment especial, però com sempre a cumplir justet, justet.

      Elimina
  2. Anònim23.10.12

    Crec que el tema de fons es redueix a la manca d'educació no a una manca de policies, vigilants etc...
    Sembla que els més grans, de cop i volta hem oblidat les més elementals normes d'educació i de convivència i som incapaços de transmetre-les als més petits, per això tenim el que tenim.

    Però m'agradaria saber, si en lloc de demanar un policia a cada centre escolar o a cada cap de cantò, aquest senyor/a ¿ha reprès l'actitud d'aquests brètols, que diu que fumen porros a un parc infantil?,
    Tal vegada els ajudaria a canviar d'actitud.
    Respecte als que abusen de les cistelles de basquet o de qualsevol altre element comú, també m'agradaria comentar que l'espai public s'ha de compartir, no s'ha de compartimentar. Podem conviure i usar-lo tots, grans, mitjans i petits i com be sabrà aquest comunicant sempre hi ha hagut el grandolàs que abusa dels més petits.
    El que es pot fer, es explicar a aquests al·lots, que a pocs metres d'aquest parc, hi ha un poliesportiu, on segur que hi poden anar i si tantes ganes de cremar tenen, allà tendran la possibilitat de cremar tota la testosterona i adrenalina que vulguin, sempre i quant es comportin com a persones educades i capaços de compartir un espai amb els demés .
    Més educació i manco policia.
    Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Evidentment coincidim en que hi ha una falta d'educació que pot devenir en temes com aquest. Aprofit que demanes si aquest ciutadà va reprendre a aquest grup. Possiblement, si ho hagués fet, s'hauria produït un enfrontament força agressiu, perquè donat el grup que es tracta, n´hi ha que es té constància (i denúncies) de que són violents. Fa anys, al metro de París vaig veure una escena que me va cridar l'atenció. S'obrin les portes i un grupet de joves entra correguent al vagó per agafar seient i quasi tomben a una senyora major; quan aquesta senyora arribà a l'altura dels joves es va enfrontar a ells, bastò en mà i amb una determinació admirable. Al metro de Barcelona dos radicals apallissaren a una al·lota inmigrant i ningú va moure un dit.
      Potser no estiguis a favor de la intervenció policial, però si els ciutadans no ens sentim recolzats per la llei i les institucions doncs no ens sentim legitimats per repressaliar a ningú.
      També ens crida l'atenció la solució de explicar-lis que hi ha un poliestportiu a pocs metres d'aquest parc...Perdona, un poliesportiu? A on? Voldràs dir 2 pistes de tennis, un camp de futbet de pagament i un bar...Això és tot. Evidentment la teva proposta seria interessant si hi hagués recursos, però...
      Tot i això coincidim que l'educació és prioritària, i la policia pot ser educadora en vers de repressora. Tan de bo fos així.
      Moltes gràcies pel teu interessant comentari.
      Salut.

      Elimina
    2. Idealment hauria de ser com dius i hauria de ser suficient explicar a la gent el que no és pot fer a un parc infantil, per desgràcia a la realitat hi ha gent per la que no és suficient una explicació. A mi m'ha passat més d'una vegada que m'han dit de tot per simplement dir "recolleix el paper que has tirat" i al manco una persona m'han comentat que l'ha passat el mateix al pac d'eu moll. M'agrairia que no fos així però n'hi ha gent que només canvien amb una sanció.

      Elimina
    3. C. García24.10.12

      Cert el que dius. Però pens que pot ser hauríem de revisar les polítiques socials que es realitzen al municipi per tal "d'intentar" educar en certs aspectes (molts) incívics que es produeixen. I no només per part dels joves. Des del meu punt de vista, el trànsit inmigratori al Moll crea un greu problema de desarrelament, no es senten del poble i això pot induir a no tenir com a pròpies les normes de convivència. És ben cert que hi ha situacions que només es fan entendre amb sancions, però no crec que es pugui negar que falten polítiques efectives d'integració. No és el primer pic que coment aquest tema, però com a ciutadà d'eu Moll em preocupa força.
      Com sempre, gràcies pel comentari Pepe.
      Salut

      Elimina
    4. Anònim24.10.12

      Desarralament? A l'estiu quan juguen els nins a la plaça Miquel Capllonch o al mateix parc infantil fa vergonya escoltar-los, i no tenen més de 12 anys la majoria, això es diu mala educació.

      Miquel Sánchez

      Elimina
    5. C. García24.10.12

      Lo de la mala educació no és res nou. Punt? Aquí ens hem d'aturar? Hem d'adoptar una postura vicària (de simple observació)? El que tenim ja ho sabem, però les causes primeres és lo que s'ha d'analitzar i, si es pot, modificar per canviar la situació.

      Elimina
  3. Anònim24.10.12

    Benvolgut Pepe,

    crec que fent un poc més de pedagogia, entre tots, podem aconseguir, fer ciutadans capaços, primer de respectar-se a sí mateixos, perquè després sàpiguen respectar els demés.

    No es cap utopia, es un objectiu assolible, es una feina que han de començar els pares, continuar-la a les escoles i aplicar-la a tots els àmbits de la societat i a la vida quotidiana.

    Conviure pot ser molt enriquidor (i no me referesc al tema crematístic).

    L'exemple que poses del paper, es quelcom que després s'amplifica a tot arreu del nostre poble i que posa de manifest que hi ha una important manca de respecte envers els altres conciutadans.
    A qualsevol lloc on miris, hi ha brutor de tot tipus, perquè persones com la que va llençar el paper n'hi ha massa i aquests s'haurien de plantejar a veure si aquest mateix comportament en tenen també a casa seva.
    Segurament que no.

    El poble i tot allò que es public, es de tots, lo poc que tenim ens ha costat i costa molts doblers i esforços, que surten dels impostos que pagam , me sembla molt be que li cridassis l'atenció, que es el que hauríem de fer tots els ciutadans amb aquest tipus d'impresentables, i si la situació es torna violenta, que no tendria perquè, llavors tal vegada seria el moment d'una intervenció policial, per tal de posar cadascú al seu lloc, de tota manera la violència no duu res de bo.

    A risc de fer-me pesat, vull repetir que sense educació no anam enlloc i no s'hi val donar la culpa a altres col·lectius, que segurament la majoria del seus integrants tenen comportaments exemplars.
    Els d'aquí hauríem de predicar amb l'exemple, no podem pretendre que els nouvinguts se comportin de forma correcte, quant nosaltres feim tot el contrari.

    Salut, feina i bones estones per compartir, els espais públics amb la gent que els sap valorar. Gracies per compartir les vostres opinions.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anònim comparteix totalment el que dius, no dic que el canvi que proposes sigui utòpic, el que dic és que no és un canvi que es pugui fer a curt termini. Sembla que a aquest país hi ha una llarga tradició de no respectar els espais públics. A l'institut els professors constantment hem d'estar darrera d'alumnes que espenyen material públic (taules, cadires...) o embruten. Amb alguns funciona el raonament, altres només entenen l'amenaça d'una amonestació.
      Sempre coment el mateix exemple, a Finlàndia (un país que considera la educació una inversió i no una despesa) jo he vist espais públics amb baguls on havia joguines comunitàries, la gent els tornava al seu lloc després de jugar. O sigui no es tracta d'un tema utòpic però tampoc es tracta d'un tema que es pugui canviar d'un dia per altre i em sembla que de moment anam més bé en el sentit contrari, una societat on cada vegada hi ha més individualisme...

      Elimina
    2. C. García28.10.12

      Completament d'acord. Però en aquesta societat nostra tenim un problema: quan veim algo que està mal fet, giram la cara per no veure (com a la cançó de Bob Dylan Blowing in the wind). No volem veure per no tenir problemes.
      L'educació és cosa de tots, com tu contes Pepe, si qualcú tira un paper al terra hauríem de tenir la potestat de cridar-lis l'atenció, però no les duim totes, no sigui que se'ns enfrontin i acabem tenint problemes.
      És complicat i el problema no és petit.

      Elimina
  4. C. García24.10.12

    Molt interessant. No és una utopia, evidentment.
    Des del meu punt de vista, el problema del desarrelament existeix (sembla que Miquel Sánchez no està massa d'acord). La cohesió d'un poble depèn de la implicació dels seus habitants i per això han de sentir pertinença al poble. I no sols em referesc a nouvinguts, sino també empadronats i ciutadans de dret. Evidentment, al Moll conflueixen multitud de cultures i això fa difícil tenir una cultura pròpia definida, principalment a la joventut.
    Si no existeix aquesta base cultural no es pot aspirar a la cohesió.
    Actualment, l'únic factor comú al Moll és l'econòmic.
    Gràcies pel comentari (si signessis amb un nom o pseudònim ens seria més fàcil dirigir-nos a tu)

    ResponElimina