16 de juny 2012

MOCIÓN SOBRE LA REGULACIÓN DE FONDEOS EN LA BAHÍA DE POLLENÇA

Hemos entrado la siguiente moción para ser votada en el próximo pleno. Se trata de una de las reivindicaciones que presentamos en el programa electoral de 2011. Es obvio que deberíamos hacer un esfuerzo para mantener o, si es posible, mejorar la calidad del agua del mar en las zonas de mayor afluencia turística. Pero el hecho de que la zona entre el puerto deportivo y la Punta de la Avanzada tenga un flujo muy débil de corriente convierte la zona en un espacio delicado. Cientos de embarcaciones pueblan esta zona en verano y, aunque no todas, algunas de ellas provocan diferentes tipos de vertidos (detergentes, carburantes, colillas, desagues directos de WC, etc.). Todo esto sin tributar tasa o impuesto alguno.
Dado que consideramos que la playa y sus aguas, además del entorno, son los aspectos básicos en torno al que se mueve el turismo, queremos que se tome la iniciativa de ordenar y tributar los fondeos de la zoan citada, a través del Ayuntamiento para que demande la instauración de esta ordenación a las instituciones que correspondan.


Nos parece una iniciativa bastante lógica y útil. Ahora cabe esperar las posiciones de los diferentes partidos del consistorio.
____________________________________________________________________________

MOCIÓ PER A L'ORDENACIÓ DELS FONDEJOS A LA BADIA DE POLLENÇA


Els portaveus dels grups municipals sotasignats presenten a consideració del Ple la següent moció per a iniciar un procés de regulació i ordenació dels fondejos en la Badia de Pollença i que sigui debatuda i impulsada en pròxims plenaris.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Una de les característiques geogràfiques més particulars en la Badia de Pollença és la Punta de l'Avançada, que tanca les masses d'aigua al nord de la badia, disminuint la intensitat dels corrents que arriben a la costa o que refluxen cap a l'exterior. Això implica una disminució en el procés de regeneració d'aigua, també influenciat per l'estructura del port esportiu.

En aquest sector de la Badia, de baixa regeneració de les masses d'aigua, comprès entre el port esportiu fins al far de la Punta l'Avançada, existeix un fondeig massificat d'embarcacions de grandària mitjana i petita, sent més intens en la zona abastada entre el cantó nord del port esportiu fins al moll est de la base aèria i en la costa interior de la Punta de l'Avançada (la Fortalesa).

Entre 30 i 40 embarcacions que fondegen habitualment en aquest sector de la badia poden arribar a superar les 300 en plena temporada estival. No existeix actualment un tipus de regulació específica per al control de fondejos, abocaments, i escombraries, així com l'ancoratge indiscriminat de boies (morts), llevat de les boies de regulació de fondeig en la zona de la Fortalesa, la utilitat de la qual és únicament la de protecció de la “posidònia” de l’arrossegament indiscriminat d’àncores, sense regular cap altre tipus d'aspecte potencialment nociu per a l'entorn com puguin ser els abocaments de detergents o WC no químics (d'expulsió directa). Aquest tipus d'abocaments en tot aquest sector de la badia es pot multiplicar per 5 durant l'estiu.

És obvi també que els usuaris d’embarcacions dels quals amarren tant en la zona de Ports com en la del RCNPP paguen (a més dels serveis d'aigua i electricitat) unes taxes i impostos que no cotitzen en les embarcacions fondejades, podent romandre durant mesos en un enclavament privilegiat sense repercussió econòmica alguna.

En plena temporada turística també, la gran massificació d'embarcacions fondejades, suposa un greuge estètic en una de les zones més atractives de la badia.
No obstant això, si hi ha un aspecte particularment valuós que ofereix la Badia de Pollença és la protecció enfront de temporals marins de tramuntana, llevant o ponent, oferint recer a les embarcacions que es veuen sorpreses per fortes alteracions meteorològiques.
PER TOT AIXÒ

Es sol·licita al ple d'aquest Ajuntament:

Instar a l'equip de govern d'aquest Ajuntament perquè impulsi un anàlisi i estudi detallat sobre la possibilitat de legislar una ordenació lògica i respectuosa dels fondejos en la Badia de Pollença.

Negociar amb les institucions pertinents la instauració d'un sistema de control d'abocaments i recollida d'escombraries de les embarcacions així com oferir serveis de valor afegit (queviures, trasllats, servei mèdic, etc...)

Definir un sistema impositiu, progressiu i proporcional, en funció de factors mesurables com eslora, factors de contaminació o potència motriu.

Proporcionar un sistema de ponderació que atorgui descomptes i facilitats als residents en el municipi.

En Pollença, de juny de 2012.

________________________________________________________________________________

3 comentaris:

  1. Anònim17.6.12

    Olé! Mem si tira envant.

    ResponElimina
  2. Anònim23.6.12

    Ja que tot semblen males notícies o negatives, com a comerciant del Moll, vull valorar molt positivament la tasca de EMSER en la recollida selectiva, ha millorat molt la imatge dels carrers i això és molt favorable de cara al nostre turisme. Alguna cosa funciona bé a l'Ajuntament.

    ResponElimina
  3. Ens alegra sentir bones notícies. Gràcies per informar-nos.

    ResponElimina